Pe 12 septembrie, la ora 3.50, Felicia împlineşte 3 ani…pentru detaliile naşterii ei, cu povestiri emoţionante chiar şi pentru mine care le-am trăit atunci foarte intens şi cum numai tati stie să facă, puteţi intra să citiţi aici

Petrecerea pentru ziua ei am făcut-o cu câteva zile înainte. Dimineaţa cu copilaşii la un loc de joacă, iar după amiaza cu familia acasă.

Pentru această sărbătoare am făcut un tort, la care îmi stătea gândul demult, şi pentru care am cerut aprobarea doamnei doctor nutriţionist să pap o felie mare  😉

Reţeta originală am luat-o de la www.petitchef.ro, dar cum fac eu mereu,  nu am respectat exact cantităţile din reţeta originală.

Blatul l-am făcut cu o zi înainte ca să aibă timp să se răcească foarte bine.

Ingrediente blat: 6 ouă, 200 g zahăr, 200 g făină, 50 g cacao, 5 linguri apă, un plic praf de copt.

Se amestecă foarte bine gălbenuşurile cu zahărul, apa, cacao, praful de copt.

Albuşurile se bat spumă şi se adaugă peste gălbenuşuri, amestecând uşor.

Se adaugă făina pe care am cernut-o înainte.

Am copt blatul la 180 grade pentru 35 minute într-o tavă cu pereţi detaşabili si tapetată cu hârtie de copt.

IMG_6288

Separat am făcut un sirop din : 165 g zahăr, 165 ml apă şi  4 linguri ness. Acest sirop l-am fiert 3-4 minute. La final am adăugat un pliculeţ  de zahăr vanilat. Cu acest sirop am uns blatul înainte să pun prima cremă peste el.

IMG_6292

Pentru creme se procedează la fel, numai ingredientele diferă puţin. Iar toată treaba este să aveţi răbdare între creme. Adică se face prima cremă se pune peste blat, se bagă la frigider pentru 2-3 ore. Se face următoarea cremă şi se procedează la fel. A treia cremă se lasă la fel 2-3 ore la frigider  şi abia după aceea se scoate din formă şi se ornează. Eu l-am lăsat de seara până dimineaţa, să nu am vreo surpriză neplăcută. Ordinea în care vrei să pui  cremele peste blat nu este stabilită, faceţi cum vă place mai mult. Eu am respectat ordinea de la închis la deschis.

Prima cremă este cu ciocolată cu conţinut mare de cacao.

A doua cremă este cu ciocolată cu lapte.

A treia cremă este cu ciocolată albă.

Ingrediente crema ciocolată neagră: 300 g ciocolată neagră, 600 ml smântână lichidă pentru frişcă, 8g gelatină.

Ingrediente crema ciocolată cu lapte: 300 g ciocolată cu lapte, 600  ml smântână lichidă pentru frişcă, 10 g gelatină.

Ingrediente crema ciocolată albă: 300 g ciocolată albă, 600  ml smântână lichidă pentru frişcă, 12 g gelatină.

Pentru prima cremă se pune gelatina la înmuiat. Separat se pune ciocolata ruptă bucuţele cu jumătate din cantitatea de frişcă, nebătută şi se lasă pe foc până se topeşte foarte bine ciocolata, dar fără a fierbe. După ce s-a răcit puţin se adaugă gelatina care a fost topită pe foc (atenţie nu se fierbe). După ce crema s-a răcit complet se amestecă cu  frişca bătură foarte  bine (cealaltă jumătate din cantitatea iniţială).

Se pune peste blat şi se dă la frigider pentru 2-3 ore.  Citeam undeva că nu se pune la congelator deoarece se strică gelatina prin congelare.

Vă trebuie o formă cu pereţi detaşabili, destul de înalţi dacă faceţi cantitatea mea. Sau o oală înaltă pe care o tapeţaţi cu folie alimentară transparentă.

Pentru restul de creme se procedează la fel.

După aceea îl ornaţi cum vreţi şi cu ce aveţi.

Necesită puţin timp dar nu este ceva complicat de făcut, iar efectul şi gustul merită toată munca.

Comments

  1. La multi ani, Felicia!
    Sa va traiasca si sa se faca mare frumoasa si desteapta!Sa va bucurati de familia voastra frumoasa!
    Despre tort nu pot spune decat ca arata excelent!Sunt convinsa ca si gustul a fost sublim!Esti o mama de nota 2000000!
    Pupici!

  2. Pingback: Stomac deştept
        1. Dan chiar este un tort reuşit, streturile mi-au ieşit perfect drepte şi egale, o adevărată reuşită a mea 🙂
          Ivona, genul acesta de cremă nu se face cu ciocolată menaj, ci trebuie ciocolată bună, sincer nu mai ştiu ce marcă am folosit, dar a fost ceva de calitate.
          Forma în care am făcut acest tort are diametrul 32 cm.
          Dacă pot să te mai ajut cu ceva, să îmi spui 🙂

    1. La acesta parcă nu am folosit Hulala, dar să ştii că eu nu mă feresc să o folosesc pe Hulala, chiar dacă toată lumea e împotriva ei acum…:(

  3. Am făcut blatul si prima crema ….numai ca am tava de 28 diametrul si o crema vad ca e de ajuns..pfff tava ta sigur e de 32 sau e mai mare..ca ti-au încăput totusi 3 creme.
    .iar ca smântână lichidă am luat Creme Patisserie de la Meggle.Tre sa mă duc mâine sa iau o tava mai mare ..va rog sa îmi spuneti daca e de 32 a dv..multumesc

    1. Ivona,
      Nu este nevioe să cumperi altă formă, tapetezi o cratiţă mai înaltă cu folie alimentară şi pui în ea blatul şi cremele pe rând, după ce se întăresc tragi uşor de folie. Condiţia este ca diamtrul ei să fie cât diametrul blatului, altfel…nu se mai văd straturile.
      Tava mea a avut sigur 32 cm dar după cum se vede în poze eu am folosit un inel reglabil, ceva mai înalt la asamblare.
      Dar, ţine minte, reţeta nu e bătută în cuie, o adaptezi tu cum îţi place, cum vrei şi la ce ai prin casă 🙂

    1. Bună Sorina,
      Îmi pare rău dar nu am făcut niciodată eclere, nu am nicio rețetă deși îmi plac foarte mult, nu m-am încumetat să fac…până acum. 🙂
      Cu drag!

  4. Egy gondolat:Újabban a (túl) hosszú életkort nem az egészséges táplálkozással – és az amúgy értelmetlen önmegtartóztatással – hanem az étellel bevett-lenyelt vegyszerekkel magyarázzák. Holtkomolyan. Az átlegéletkor világszerte csúcsokat döntöget, százévesekkel Dunát, akarom mondani Skagerrákot és Kattegátot lehet rekeszteni. Pedig ez a generáció szalicillal eltett befÅ‘ttön, zaharinnal édesített üdítÅ‘n, vastagon megkent margarinos- és zsíroskenyeren, permetezett gyümölcsön és paradicsomos-olajos halkonzerven nÅ‘tt fel.Istenkém, de jó volt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.