Ingrediente cocă: 12 gălbenuşuri, 2 kg făină, 600 g zahăr, 250 g unt (netopit) 150 ml ulei, 1 litru lapte, 4 plicuri drojdie uscată, 2 esenţe rom, 1 esenţă vanilie, coajă rasă de portocale, coajă rasă de lămâie,o linguriţă de sare.
Ingrediente umplutură:nucă măcinată amestecată cu zahăr brun, stafide, rahat multicolor, Finetti, cremă de mac (mac amestecat cu lapte şi zahăr, fierte şi am adăugat lămâie confiată şi zahăr vanilat la final), scorţişoară
Am lăsat toate ingredientele afară de seara pentru a fi la temperatura camerei.
Într-o cratiţă am pus zahărul, laptele, esenţele şi coaja de lămîie şi portocale şi am lăsat pe foc până s-a topit tot zahărul.
Uleiul l-am încălzit atât cât să suporte mâna temperatura lui. Untul nu l-am topit, dar era destul de moale când l-am folosit.
Drojdia am dizolvat-o cu puţin lapte călduţ, o lingură zahăr şi făină. Am lăsat-o cam 10 minute, până s-a umflat foarte mult.
Făina am cernut-o de două ori. Peste ea am adăugat un praf de sare, drojdia umflată, gălbenuşurile şi laptele.
Am amestecat foarte bine să nu fie cocoloaşe.
Am început să pun uleiul şi am frământat până am terminat de pus tot uleiul. După aceea am început să adaug bucăţi de unt şi am continuat frământarea.
Totul nu a durat mai mult de 10 minute.
Am pus ligheanul la loc cald şi am lăsat coca la crescut două ore.
După ce coca a crescut foarte bine, am uns masa cu ulei şi am modelat viitori cozonaci, iar umplutura am pus-o în combinaţii: nucă şi finetti; nucă şi scroţişoară; rahat; rahat şi stafide; stafide; nucă şi rahat, rahat, cremă de mac.
Aşa arată puşi în tavă înainte şi după coacere. Înainte să îi bag la cuptor i-am uns cu lapte şi gălbenuş de ou şi am pus zahăr deasupra.
I-am copt la 180 de grade până ce scobitoarea ieşea curată. Fiind forme şi mărimi diferite am încercat şă îi potrivesc la dimensiuni înante să îi introduc la cuptor.
Sunt cei mai pufoşi cozonaci pe care i-am făcut vreodată.
Hristos a inviat Ralucuta! Vin la tine cu un strigat de ajutor.Zilele astea am calcat stramb… am fost plecata cateva zile si desi nu am gresit foarte mult, nici nu m-am tinut de treaba. Azi, dupa 13 ore de munca la foc continuu am venit acasa si am dat spargere… Sunt atat de suparata pe mine si ma simt asa demotivata… Urasc sa ma mai privesc in oglinda sau sa imi simt burta umflata.. Of!!! Sper ca maine sa o pot lua de la capat…
Adevărat a înviat!
Sânzi,nu o lua ca o mare tragedie, ci ca o „vacanţă de Paşte” şi de azi eşti cuminte iar.
Şi eu am mâncat tot ce mi-a poftit inima de Paşte, dar acum am revenit la „dietă”. Să nu crezi că la mine nu se văd rezultatele negative ale excesului, se văd, mi le asum şi acum lupt iar pentru viaţă sănătoasă.
Capul sus şi luptă. Te pup!