Să o luăm metodic: raportul de final şi început de an arată aşa: 24 decembrie 2012 – 54,5 kilograme pe 3 ianuarie 2013 – 55,3 kilograme în condiţiile unor mese bogate, pline de dulciuri, cozonaci, bunătăţi de tot felul.
Raportez că merită să faceţi tortul Krem a la Krem, chiar şi să mâncaţi din el. L-am făcut de două ori în 5 zile. Odată pentru vizita finilor şi odată pentru iubita mea mamă cu ocazia zilei de Sf. Vasile, când o serbăm cu mare drag în fiecare an pe 1 ianuarie, ea fiind Vasilica. Pentru mama am adaptat puţin reţeta şi am făcut două blaturi: unul cu cremă Ole de ciocolată şi al doilea cu cremă Ole de căpşuni, porţie dublă de cremă Ole de vanile şi îmbrăcat în glazură cumpărată de la Lidl (aici am greşit e mai bună glazura pe care o fac eu din ciocolată, smântână dulce şi unt). Foarte bun, moale, pufos, cremos şi totuşi este un tort uşor, deloc greţos sau înecăcios.
Am mâncat din amândouă, fără regrete, fără mustrări, fără gândul la calorii sau kilograme.
Am exagerat puţin, ştiu. Am mâncat: ciocolată, bomboane, prăjituri, floricele dar doar câteva zile. Sportul l-am făcut mereu.
Am avut câteva zile de răsfăţ culinar, de vacanţă sau pauză de calorii numărate. M-am simţit bine, dar SINCER declar că abia aşteptam să vină 2 ianuarie să reîncep stilul meu de viaţă sănătos, cu mâncare cântărită, calculată şi mai puţină.
Am început să iubesc senzaţia de burtică uşoară, plăcut goală, când mirosul este mai important decât gustul. Azi am trecut de botezul reînceperii mâncatului corect, după ce Costinel m-a rugat să îi fac nişte clătite. Iniţial am zis că o să pap şi eu o clătită cu dulceaţă de vişine făcută de mine. Am scos borcanul, mă pregăteam să îmi umplu o clătită, când ce să vezi… Zic: GATA, vacanţa s-a terminat, nu îţi trebuie clătită! Şi ca prin farmec, nu mi-a mai fost poftă de clătită.
Am ajuns la concluzia că nici ciocolata nu mai are gustul acela minunat de care îmi aminteam eu. Mirosul este mult mai bun decât gustul.
Cele mai bune mi s-au părut floricelele de porumb, făcute la ceaun, şi păpate la un film cu Moş Crăciun de pe Acasă, într-o seară când eram părinţii unui singur copil: Ilinca, ceilalţi doi fiind împărţiţi în mod egal la bunici: Dragoş la Maia Eva şi Felicia la Bunicul Dan şi Bunica Vali.
Vacanţa culinară este permisă doar cu ocazia Crăciunului, Paştelui, vizitării unor ţări străine (când ştiu că nu mai am ocazia să gust din preparatele locale) şi concediului de vară (aici nu am stabilit încă dacă este chiar necesar) şi nu are voie să aibă o durată mai mare de şapte zile.
Am mai mâncat într-o seară o delicioasă porţie de paste (de data asta nu integrale) cu sos făcut din ciuperci, mulţiiii ardei iuţi, boia dulce, usturoi şi smântână dulce (3-4 linguri).
Cina de adio din seara de 1 ianuarie a fost compusă dintr-o ”Papară păcătoasă” la care am servit o bere cu alcool (nu ştiu ce mi-a venit să beau alcool) şi vreo 5 linguri de CARTOFI PRĂJIŢI 🙂 🙂 🙂 (da, şi aştia sunt buni, dar prea uleioşi după noile mele gusturi culinare)
Pentru noaptea de Revelion am făcut împreună cu Costinel un crap de Dunăre la cuptor, pe un pat de ceapă transparentă cu umplut cu legume. Asta pentru oamenii normali (cum citeam undeva). Pentru mine, om vegetarian, am mâncat: fasole bătură cu mămăligă şi cartofi fierţi cu foi de dafin cimbru, usturoi şi amestecaşi cu unt şi brânză din belşug.
Pentru revenirea la fapte bune pentru siluetă am gătit o supă cremă de toate legumele şi multeeeee roşii cu găluşti şi pentru cine îşi permite, servită cu brânză topită sau smântână.
Aşa am aşteptat eu noul an, deşi am făcut Revelionul acasă, am dorit să fim toţi ”gătiţi” şi veseli, să întâmpinăm noul an cu gânduri bune, cu speranţa că vom fi la fel de sănătoşi, cu tot atâtea momente fericite, sau poate mai multe, că ne va merge la fel de bine, că vom învăţa să ne bucurăm mai mult de clipele petrecute împreună, că ne vom relaxa mai mult (adică eu, fără atât de mult stres şi gânduri pentru şcoală), că vom face mai multe petreceri (pentru plăcerea lui Dragoş care este un mare petrecăreţ, moştenindu-l pe bunul lui tătic).
Mi-am jurat că şi la Revelionul 2013-2014 voi avea aceeaşi greutate de acum, că nu voi călca strâmb şi voi fi la fel de corectă cu minunatul meu corp ca şi până acum, că exerciţiile săptămânale sunt obligatorii, şi mîncarea va fi la fel de bine cântărită şi calculată.
Aşa să îmi ajute Dumnezeu!
Draga Raluca, astept cu nerabdare sa iti frunzaresc tot blogul!
esti intr-adevar un model demn de urmat, felicitari pt reusitele tale. Din partea mea, ai tot respectul!
Bună Maia,
Bine ai venit la mine pe blog.
Mulţumesc mult pentru felicitări.
Sper să fii încântată de ce vei găsi la mine ”acasa” 🙂
Draga Raluca,
Am inceput recent sa te citesc si vreau sa te felicit pentru rezultatele spectaculoase! Mancatul in cantitati mici a dat rezultate bune si fara frustrari si la mine. Te admir ca reusesti sa te tii de sport, bravo! Cateva sfaturi vreau sa iti dau, sper sa nu mi-o iei in nume de rau si sa te superi pe mine! Am vazut ca in post ai mancat mezeluri/pateuri vegetale. Renunta la ele, sunt niste nenorociri! Este pacat sa fii slaba, dar sa iti distrugi sanatatea cu tampeniile alea. Cand tii post, poti sa iti faci tu singurica diverse paste pe care sa le intinzi pe painea integrala – humus, avocado(guacamole), sau pasta de fasole, de mazare, de vinete, chiar si de radacinoase (pastarac, telina si morcov) – cu ulei de masline, condimente si zeama de lamaie orice leguma cruda, coapta sau fiarta (dupa caz) poate fi transformata intr-un spread delicios si sanatos. Am mai observat si niste branza topita pe undeva – alaturi de margarina, branza topita este una dintre nenorocirile procesate ale vietii moderne. Mai bine pui o branzica simpla sau poti face chiar mozzarella in casa, din lapte proaspat (sunt o multime de retete pe net). La fel, cand pregatesti dulciuri pentru copii, renunta la cremele gen Ole/Dr. Oetker – mai bine ceva facut de tine in casa si mai simplu, dar in care stii ce ai pus! In materie de dulciuri sanatoase pentru copii iti recomand dulciurile din ingrediente raw – din nuci, curmale, etc., care mixate impreuna compun niste prajituri minunate, fara zahar si doar cu ingrediente naturale.(Uite aici un exemplu: http://www.justlovecookin.com/2011/12/tort-raw-vegan-cu-ciocolata-si-fructe-de-padure.html). Din aceste dulciuri poti gusta si tu putin, fara sa te ingrasi, si mai ales, fara sa bagi in organism tot felul de chimicale.
Mamaliga e buna, incearca sa obtii malai adevarat (poate faci asta deja), de la o moara de la tara, este incomparabil cu cei grisat din supermarket.
Inca o data felicitari pentru rezultatele tale si tine-o tot asa! La multi ani si numai bine tie si familiei tale!
Dragă Valentina,
Îţi mulţumesc mult pentru felicitări şi pentru sfaturile culinare oferite.
La mulţi ani cu multă sănătate şi ţie şi familiei tale!
Te mai aştept la mine pe blog.