tortAcest tort l-am făcut pentru mama mea pe care o serbăm în fiecare an pe 4 iulie.

Pot spune că are un gust perfect, răcoritor dar totuși dulce. Eu sunt fan declarat ciocolată dar acest tort m-a cucerit de la prima linguriță.

BLAT: 7 ouă, 210 g zahăr, 210 g făină, 100 ml ulei, 1 esență vanilie și 1 lingură coajă de portocală (am ras-o prin răzătoarea mare), puțină sare

Am separat albușurile de gălbenușuri. Am amestecat foarte bine gălbenușurile cu uleiul până a rezultat o cremă ca o maioneză. La final am pus esența și coaja de portocale.

Albușurile cu praful de sare le-am bătut spumă. După aceea am început să pun puțin câte puțin zahărul. Am amestecat încontinuu până tot zahărul s-a topit în bezea.

Am pus gălbenușurile peste albușuri și am amestecat foarte bine.

Când am început să pun făina (cernută)  am amestecat cu lingura foarte ușor.

Am copt blatul la 180 de grade pentru 40 minute  într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Nu se deschide ușa cuptorului în primele 20 minute.

A ieșit suficient de înalt încât să îl tai în 4

Tava folosită  are diametrul 24 cm.

Siropul: 400 ml apă cu 100 g zahăr și 2 lingurițe coajă de portocală le-am fiert până a rezultat un sirop

IMG_4934

Jeleu: amestec de căpșuni și vișine (congelate) cam 1000g în total. Le-am pus la fiert cu 250 g zahăr și le-am lăsat cam 20 minute la fiert. La final am adăugat amidon alimentar (cam 5 linguri) și am mixat totul foarte bine. L-am lăsat peste noapte la răcit.

Crema: 1000 ml lapte, 250 g zahăr,  125 g făină, 25 g amidon alimentar, 1 esență vanilie, 500 g mascarpone

Am amestecat foarte bine zahărul, făina, amidonul. Peste ele am  pus laptele rece amestecând foarte bine pentru a nu face cocoloașe. Am fiert totul până a rezultat o cremă destul de groasă. La final am pus esența de vanilie.

IMG_4900

Am acoperit cu folie alimentară această cremă și am lăsat-o la frigider până a doua zi când am amestecat-o cu 500 g mascarpone.

IMG_4929

Asamblare: blat însiropat – cremă lapte – blat însiropat – jeleu – blat însiropat – cremă lapte – blat însiropat la final l-am învelit în cremă lapte și am ornat cu jeleu și bomboane.

IMG_5065

Așa arată secțiunea tortului. Nu este greu de făcut iar gustul este cu adevărat senzațional.

La mulți ani, măicuță!!!

mama

 

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.