De cinci ori mămică. Despre dietă, slăbit, sport. Stil de viață sănătos.

Familia mea Gatit pentru ai mei

Chec din albuşuri

Ciudat cum prima postare din anul acesta este o reţetă cu ceva dulce, în condiţiile în care  îmi doresc ca anul acesta să fie unul 100% curat alimentar 🙂

Mi-au rămas multe albuşuri de la cozonacii făcuţi de Crăciun, aşa că le-am pus în caserolă la congelator pentru a se păstra proaspete şi acum a venit rândul lor să fie în prin plan, adică vedete 🙂

Uite cozonacii mei cum au ieşit:

Am avut cam două căni de albuşuri, pe care le-am dezgheţat de seara şi când le-am bătut cu 2 căni de zahăr fin, erau la temperatura camerei.

După ce a ieşit o bezea super tare, am adăugat   un pachet de unt  topit, 2 esenţe de lămâie, 2 pliculeţe de praf de copt, o cană de lapte şi două căni şi jumătate de făină, 4 pliculeţe de zahăr vanilat.

Am pus în formele de silicon bombonele colorate, am copt la temperatura de 180 grade şi  gata o parte din checuleţ.

În compoziţia rămasă am pus seminţe de mac amestecând şi după am turnat  în două forme de silicon: guguluful şi steluţa. Deasupra am pus zahăr brun şi am băgat la cuptor.

Timpul de menţinere variază în funcţie de forma folosită.

Cam asta e tot.

Sunt total mulţumită de formele mele din silicon. Nu necesită ungere, nu se arde blatul, poţi scoate prăjitura fierbinte din formă. Puţină atenţie e necesară la mânuirea formelor până la cuptor, deoarece fiind moi poţi aduna compoziţia de pe jos cu mopul…dar după coacere, nu mai sunt decât probleme de convingerea a copiilor să aştepte răcirea prăjiturelelor 🙂

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

4 comentarii

  1. La multi ani si bine ai revenit pe blog! O sa incerc si eu checul cu mac cu reteta ta, arata foarte bine. Am facut de Craciun cozonac dar am urmat o reteta unde toate albusurile adica vreo 10 le-am folosit la umplutura. Am respectat reteta dar nu cred ca e nevoie de atatea albusuri, nu? Ai dreptate cu formele din silicon, sunt foarte bune. Am si eu pentru briose. La multe postari inainte delicioase sau cum le vrei tu 🙂

    1. La mulţi ani Adinuţa!
      Eu niciodată nu folosesc albuşurile la umplutură, nu ştiu de ce, pur şi simplu umplutura o fac mereu altfel. Albuşurile le ţin pentru chec. Deobicei, făceam unul cu zahăr pudră, zeamă multă de lămâie…
      Acum m-am decis că trebuie să încep anul cu o compoziţie proprie 🙂 şi instinctul nu m-a înşelat nici de data aceasta.
      Pupici dulci care nu îngraşă!

  2. LA MULTI ANI RALUCA!
    MULTA SANATATE TIE SI LA TOATA FAMILIA!

    Lili

    1. Bună Lili,
      Îţi mulţumesc pentru urări.
      La mulţi ani cu sănătate şi multe bucurii, ţie şi celor dragi ţie!

Lasă un răspuns