Ciudat cum prima postare din anul acesta este o reţetă cu ceva dulce, în condiţiile în care  îmi doresc ca anul acesta să fie unul 100% curat alimentar 🙂

Mi-au rămas multe albuşuri de la cozonacii făcuţi de Crăciun, aşa că le-am pus în caserolă la congelator pentru a se păstra proaspete şi acum a venit rândul lor să fie în prin plan, adică vedete 🙂

Uite cozonacii mei cum au ieşit:

Am avut cam două căni de albuşuri, pe care le-am dezgheţat de seara şi când le-am bătut cu 2 căni de zahăr fin, erau la temperatura camerei.

După ce a ieşit o bezea super tare, am adăugat   un pachet de unt  topit, 2 esenţe de lămâie, 2 pliculeţe de praf de copt, o cană de lapte şi două căni şi jumătate de făină, 4 pliculeţe de zahăr vanilat.

Am pus în formele de silicon bombonele colorate, am copt la temperatura de 180 grade şi  gata o parte din checuleţ.

În compoziţia rămasă am pus seminţe de mac amestecând şi după am turnat  în două forme de silicon: guguluful şi steluţa. Deasupra am pus zahăr brun şi am băgat la cuptor.

Timpul de menţinere variază în funcţie de forma folosită.

Cam asta e tot.

Sunt total mulţumită de formele mele din silicon. Nu necesită ungere, nu se arde blatul, poţi scoate prăjitura fierbinte din formă. Puţină atenţie e necesară la mânuirea formelor până la cuptor, deoarece fiind moi poţi aduna compoziţia de pe jos cu mopul…dar după coacere, nu mai sunt decât probleme de convingerea a copiilor să aştepte răcirea prăjiturelelor 🙂

 

 

Comments

  1. La multi ani si bine ai revenit pe blog! O sa incerc si eu checul cu mac cu reteta ta, arata foarte bine. Am facut de Craciun cozonac dar am urmat o reteta unde toate albusurile adica vreo 10 le-am folosit la umplutura. Am respectat reteta dar nu cred ca e nevoie de atatea albusuri, nu? Ai dreptate cu formele din silicon, sunt foarte bune. Am si eu pentru briose. La multe postari inainte delicioase sau cum le vrei tu 🙂

    1. La mulţi ani Adinuţa!
      Eu niciodată nu folosesc albuşurile la umplutură, nu ştiu de ce, pur şi simplu umplutura o fac mereu altfel. Albuşurile le ţin pentru chec. Deobicei, făceam unul cu zahăr pudră, zeamă multă de lămâie…
      Acum m-am decis că trebuie să încep anul cu o compoziţie proprie 🙂 şi instinctul nu m-a înşelat nici de data aceasta.
      Pupici dulci care nu îngraşă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.