De cinci ori mămică. Despre dietă, slăbit, sport. Stil de viață sănătos.

Sarcină, naştere şi alăptare

1-7 august este săptămâna alăptării

Prima săptămână din august este cea care conștientizează pe plan mondial importanța alăptării.

Vlad are 1 an și 9 luni și este în continuare alăptat. Cât va mai fi? Cât va dori el.

Povestea nu  a fost așa simplă de la începutul meu de mamă. Mereu mi-am dorit să îmi alăptez puii.  Dar abia la al patrulea am învățat să mă relaxez.

Pe Dragoș l-am alăptat 9 luni. Pe Felicia și Ilinca câte 4 luni. Așa a fost să fie. Nu am luptat destul pentru aurul alb. M-am lăsat mult prea ușor doborâtă de mici obstacole. Regret mult asta dar, timpul înapoi nu am cum să îl dau.

Acum am învățat că nu există să nu am lapte. La o oră după ce l-am născut pe Vlad, eu îl alăptam.

Am învățat că tabelele cu creșterea bebelușilor sunt doar informative și să nu mă țin cu dinții de ele. Copilul crește în ritmul lui. Și crește bine.

Am învățat că bebe alăptat exclusiv este dependent de mine. Că este epuizant să fiu mereu acolo. Dar epuizarea trece ca prin farmec când bebe se atașează cu gurița lui la sânul meu.

Am învățat că bebe mare care are  dinți, nu mă mușcă. Nu mă roade și nici nu mă doare.

Am învățat că oriunde vrea bebe să pape eu trebuie să zic prezent. Eu am învățat că sânii mei sunt acolo pentru el iar ceilalți nu contează. Dacă e cineva căruia   nu-i convine, să nu se uite. Dar totuși am învățat să fiu discretă.

Am învățat să nu judec. Fiecare femeie face cum poate. Sunt mame care (ca și mine la ceilalți copii) cedează prea ușor și introduc formulă. Asta nu înseamnă că ești mai puțin mamă. Tot din dragoste faci asta.

Sunt și voi fi pro alăptare. Cu o condiție: păstrarea sănătății mintale a femeii. Adică să nu ajungi să intri în depresie pentru că din diverse motive  nu poți să îți alăptezi copilul. Bebelușul tău are nevoie de o mamă sănătoasă din toate punctele de vedere. Așa că dacă tu crezi că ai făcut tot ce puteai, dacă și  medicul pediatru îți recomanda, hrănește copilul cu formulă!

Este greu uneori. Obositor și epuizant. Dar nimic nu egalează plăcerea pe care o simți ca mamă când puiul tău crește de  la sânul tău. Mă bucur că există o săptămână care să facă orice viitoare mămică să înțeleagă importanța alăptarii.

Important este să fim sănătoși!

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

 1. Buna dimineata, Raluca!

  Nu pot sa nu las un comentariu si aici cand vad o familie atat de frumoasa! Mi se pare fantastic de greu pentru un fotograf profesionist(atunci cand e cazul) sa-si puna modelul sa transmita sentimente intr-o fotografie!
  Habar n-am cine v-a facut voua fotografiile dar sunt fantastice…..nu, voi sunteti fantastici!
  In afara faptului ca sunteti carismatici si fotogenici transmiteti caldura sufleteasca, bunatate si veselie!
  Ai o familie binecuvantata de Dumnezeu!
  Din Grecia, cu drag

  1. Bună,
   Îți mulțumesc pentru comentariul tău plin de bunătate!
   Fotograful cu care facem pozele, este profesionist e adevarat, mereu altul, dar niciodata nu ne-a impus cum sa stăm, cum să râdem sau să ne purtăm. Tot ce vezi în pozele noastre este naturalul nostru.
   Te pup cu drag, și te mai aștept aici!!!!

Lasă un răspuns